Параграф22 Daily

§22 Новини

Втори склад пламна в Арсенал

Втори взрив за по-малко от едно денонощие избухна в оръжейния завод в Арсенал. Вчера следобядnbsp; в пламъци избухна склад за полуготова продукция от нитроцелулоза, а днес сутринта бе получен сигнал за втори взрив в цех за производство на барут в завода, съобщиха от пресцентъра на МВР.


Районът веднага е бил отцепен и всички хора - евакуирани. Няма пострадали и при дватаnbsp; инцидента. Нанесени са материални щети. По първоначални данни взривът е възникнал при ремонтни дейности на съоръжения, които служат за производство на нитроцелулозен барут. Изпратените пожарни екипи са угасили запалилите се при взрива съоръжения и ниска растителност. Няма опасност за работниците и за населението, посочват от МВР.


Горене по време на ремонтни дейности в цех на завод 3 в bdquo;Арсеналrdquo;-Казанлък, а не взривяване, каквито информации се появиха, е имало рано тази сутрин на територията на фабриката, заяви изпълнителният директор на оръжейницата Николай Ибушев. Това не е инцидент, а нормален технологичен процес, при който са сработили всички системи за сигурност, няма пострадали, нито сериозни материални щети, с изключение на изгоряла барутна смес и спуквания в една от стените на помещението, вследствие на високата температура, обясни той.nbsp; На мястото на ремонтните дейности е имало и представители на противопожарната служба, които своевременно са се намесили. Причината за възникналото запалване най-вероятно е вследствие на метални примеси,nbsp; попаднали в металните валяци на работната установка и уловени от специалните датчици, поясниха специалисти. Според информация от противопожарната служба в града, запалването е станало при валцоване на барутна смес. Според Ибушев, нито вчерашния инцидент, нито станалото тази сутрин, са взривове, а става дума за запалвания.


По повод възникналото вчера запалване, вследствие на което частично изгоря склад с материали, е назначена комисия, която от тази сутрин работи по изясняване на причините за него. Няма място за паника, това което става в bdquo;Арсеналrdquo; е нормален технологичен процес, предвид спецификата на работа, заяви още директорът и призова да не се спекулира с информациите. В момента над Казанлък няма пушеци дим, нито каквото и да е друго задимяване на въздуха, съобщи местната еко инспекция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във