Параграф22 Daily

§22 Новини

Второ четене на скандалните промени в Закона за корпоративното подоходно облагане

Народните представители ще разгледат на второ четене промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. Поправките вече предизвикаха скандал между управляващи и опозиция. От БСП и ДПС не са съгласни с начина, по който се правят промените, защото не са били внесени като пакет. "В буквалния и в преносния смисъл решават колко кожи да смъкнат от гърба на българските граждани" заяви Филип Попов от левицата. А Йордан Цонев обяви, че парламентарната група на ДПС няма да подкрепи пакета данъчни закони.

Поправките съдържат няколко важни облекчения за физическите лица, които парламентът трябва да приеме на второ четене. Гражданите със свидетелство от ТЕЛК няма да сканират допълнително документи, необходими за данъчни облекчения. Относно общинското облагане, текстовете предвиждат данъкоплатците да са задължени при дарение, което не е от майка или от баща, и не е имот или моторно превозно средство да се декларира пред съответната община.

Текстовете, касаещи Данъка върху добавената стойност, предпоставят данъчните да могат да регистрират по ДДС две или повече свързани фирми, ако сборът на оборотите не надхвърли прага от 50 000 лева.

Предвижда се при наличие на основание за ползване на данъчно облекчение собствениците на автобуси, които извършват обществен превоз на пътници по редовни автобусни линии в градовете и в слабо населените места, които се субсидират от общините да уведомяват общината, като подават данъчна декларация до месечен срок от настъпване на обстоятелствата.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова мотивира предложенията с европейските директиви,които трябва да бъдат транспонирани в българското законодателство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във