Параграф22 Daily

§22 Новини

Въпреки забраната на Фандъкова, имаше Луковмарш

Полицията е задържала трима души на т. нар. Луковмарш, който се проведе и тази година в памет на националиста генерал Христо Луков, съобщиха от МВР. Събраха се около 600 души. Факелното шествие се случи въпреки забраната на Столична община. На организаторите беше разрешено само да поставят цветя пред къщата на генерал Луков.

От полицията обявиха, че у част от участниците са открити общоопасни средства и предмети, имало е и лица под въздействието на алкохол. Кметът на София – Йорданка Фандъкова, е издала заповед за прекратяване на мероприятието. В резултат на това СДВР е предприела действия за недопускане провеждане на шествието по бул. „Витоша“. Създадена беше организация за изтегляне на събралите се на малки групи до ул. „Тракия“, където имаха възможност да поднесат цветя и венци пред къщата на ген. Луков.

Ежегодно крайнодесни формации почитат паметта на ген. Христо Луков (1888 - 1943 г.), а днес антифашисти организираха протестно шествие срещу Луковмарш под наслов "Без нацисти по улиците ни!".

Луковмарш се организира всяка година от 2003-а насам в памет на генерал Христо Луков – български офицер и Министър на войната 1935-38 г.

Като министър Луков разформирова прорепубликанския Военен съюз и възстановява силно намалената от Ньойския договор Българска армия, цялостно я реорганизира, превъоръжава и модернизира, което му спечелва много привърженици.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във