Параграф22 Daily

Главният прокурор Иван Гешев:

Върховенство на закона е спазване на Конституцията и законодателството

Главният прокурор Иван Гешев коментира решението на Конституционния съд (КС), че надзорът за законност, който упражнява прокуратурата върху всички области на обществения живот, не е проблем. Както е известно, КС единодушно отхвърли искането на Министерски съвет да тълкува правомощията на прокуратурата да прави такива проверки. Това стана по предложение на Министерството на правосъдието, като министър Крум Зарков оспори проверките, които може да прави държавното обвинения, и поиска тълкувание на така наречения "надзор за законност". Според Зарков прокуратурата се меси твърде много във всички области на обществения живот.

Върховенство на закона е спазване на Конституция, българско и европейско законодателство, написа Гешев в Туитър след решението на КС. "Решението на КС доказва, че тезата за политическа целесъобразност, защитавана от министри като Крум Зарков и политици, ни връща във времена на правна несигурност и липса на демократични ценности".

Пресцентърът на прокуратурата също публикува становище по въпроса. "Днес, Конституционният съд с решение отхвърли искането на Министерския съвет на Република България за установяване на противоконституционност на разпоредби от Закона за съдебната власт относно правомощията на прокуратурата по надзора за законност.

В тази връзка защитаваната от представители на изпълнителната власт теза, че чрез упражняването на надзора за законност се надхвърлят конституционните правомощия на прокуратурата и в частност на главния прокурор, е несъстоятелна.

Прокуратурата на Република България ще продължи да изпълнява задълженията си в съответствие с Конституцията и законите на страната за защита на сигурността на българските граждани, и няма да позволи да бъде превърната в заложник за постигане на политически цели", се казва в становището.

Facebook logo
Бъдете с нас и във