Параграф22 Daily

§22 Новини

Върховния комисариат за бежанците към ООН с отлична оценка за работата си с МВР

 

Европейската комисия започна да разбира, че опазването на границите е общ ангажимент, заяви заместник министър-председателят по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на среща със заместник-върховния комисар на ВКБООН Кели Клементс. В разговорите участие взеха директорът на ГД „Гранична полиция“ главен комисар Росица Димитрова и директорът на дирекция „Миграция“ старши комисар Николай Николов.

Клемент и Демерджиев споделиха отлична оценка за сътрудничеството между МВР и Върховния комисариат за бежанците. Подчертана бе активната подкрепа, която страната ни получава от началото на войната в Украйна и бяха разгледаха възможни стъпки за задълбочаване на съвместната работа.

Вътрешният министър запозна заместник-върховния комисар с предприетите от държавата действия за управление на процеса по приемане на украински бежанци – осигуряване на места за настаняване, предоставяне на временна закрила и други аспекти. Процесът е изцяло канализиран към днешна дата и фокусът на усилията вече е насочен към осигуряване на възможности за интеграция на хората, пристигнали в България, посочи министър Демерджиев.

От своя страна Кели Клементс оцени високо мащабния и организиран оперативен отговор на българските институции в кризата. Тя определи темата за интеграцията като особено важна и в този смисъл заяви готовност за предоставяне на техническа и друга необходима помощ.

Предвид динамичната миграционна обстановка и тенденцията за засилване на натиска върху страните, охраняващи външни граници на ЕС, министър Демерджиев отново подчерта, че изработването на единна европейска политика за управление на границите е ключов компонент. В последните месеци Европейската комисия започна да разбира, че опазването на границите е общ ангажимент, но са необходими и следващи стъпки - очакваме ясни стандарти и политика от Комисията, заяви вътрешният министър.

Думите му намериха подкрепа в становището, изразено от заместник-върховния комисар Клементс, че е необходимо скорошно приемане на Пакта за миграцията и убежището с оглед ангажиментите както за опазване на границите, така и за предоставяне на достъп на нуждаещите се.

Заместник-върховния комисар на ВКБООН изрази задоволство от реализирането на пилотния проект между България и ЕК за бързи процедури по убежище и връщане на българо-турската граница. В този контекст тя получи информация за интензивните разговори с Фронтекс и други европейски агенции в тази посока, за конкретните резултати от Плана за действие между Австрия и България, както и за предстоящото завършване на разговорите с Европейската комисия за техническа подкрепа на страната ни.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във