Параграф22 Daily

§22 Новини

Върховният съд на Крим осъди украински разузнавач на 12 години затвор за шпионаж

Върховният съд на Крим е осъдил Константин Ширинг, агент на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, на 12 години лишаване от свобода в колония със строг режим на изтърпяване, признавайки го за виновен в шпионаж. Това съобщиха за ТАСС в Центъра за връзки с обществеността (CSP) на ФСБ на Русия. „Присъдата на Върховния съд на Република Крим, която осъди агент на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, гражданина на Украйна Ширинг Константин Семенович, роден през 1960 г. на 12 години лишаване от свобода с изтърпяване на присъда в колония със строг режим, е влязъл в сила. Подадената от защитата жалба е отхвърлена“, съобщиха от ФСБ.

Служители на ФСБ задържаха Ширинг в Крим през март 2020 г. за шпионаж за украинското военно разузнаване. Действайки по указания на тази специална служба, Ширинг привлякал руска гражданка на военна служба да сътрудничи на военното разузнаване на Украйна като предава информация, която представлява интерес за Киев. През юли 2021 г. рускинята беше осъдена за държавна измяна на 8 години затвор.

„По отношение на Ширинг бяха събрани изчерпателни доказателства за участието му в събирането, съхранението и предаването на украинската страна на значително количество разнообразна информация за военните части на Южния военен окръг, дислоцирани на територията на Република Крим, включително информация, представляваща държавна тайна“, заключават от ФСБ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във