Параграф22 Daily

§22 Новини

Върховният съд на Венецуела свали имунитета на 7 депутати за опит за преврат

Върховният съд на Венецуела свали имунитета на 7 депутати за опит за преврат. Магистратите разрешиха отнемането на имунитета на Хенри Рамос Алуп, Луис Герман Флоридо, Марианела Магаланес Лопес, Хосе Симон Калзадила Пераза, Америко Де Грация, Едгар Замбрано и Ричард Хосе Бланко Делгадо, сочи news.bg.

Съдът обвини опозиционните депутати в държавна измяна, бунт и обществено подстрекателство, се казва в изявление, публикувано на официалния уебсайт. Главният прокурор Тарек Уилям Сааб ще се занимава с криминалното разследване. Народното събрание, водено от лидера на опозицията Хуан Гуайдо, критикува решението на съда с изявление, че нищо няма да спре опозицията в борбата за свободни избори.

На 30 април Гуайдо публикува видео съобщение заедно с малък контингент униформени военни и бронирани превозни средства, в което той призова за въстание, за да сложи край на "узурпацията" на Мадуро, и продължи да призовава за масови демонстрации срещу венецуелския президент.

Венецуела е разтърсена от протести от януари, когато Мадуро положи клетва за втори мандат след вота, бойкотиран от опозицията. Напрежението ескалира, когато няколко дни по-късно, Гуайдо се самообяви за действащ президент, след което бе подкрепен от САЩ и много европейски и латиноамерикански страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във