Параграф22 Daily

§22 Новини

Във Франция готвят съд над заточението на Наполеон

Във Франция ще се проведе публичен съд над покойния император Наполеон I.Съдебният трилър е организиран от Федерацията за френски дебати и ще се проведе на 21 май тази година. Както съобщават организаторите, Наполеон Бонапарт ще се намира в центъра на процеса, който ще се проведе цели 200 г. след разгрома на френската армия в битката при Ватерлоо.  Активистите напомнят, че императорът е бил принуден за втори път да се отрече от престола си през 1815 г. и е бил заточен на остров Света Елена в Южния Атлантик, без да получи каквито и да са възможности да се защити в открит съдебен процес.

Предстоящата публична схватка между обвинението и защитата ще изисква особено красноречие от представителите и на двете страни в процеса. И обвинителите, и защитниците се избират на специални конкурси,  които се провеждат от елитни френски висши училища - Grandes écoles, като Сорбоната, Институтът за политически науки (Саянс-По) и НЕК - Висшето училище по търговия. Не по-малко щателно се подбира и командата от съдебните заседатели. Сред тях ще има и редица френски знаменитости.

Цялата съдебна сага е част от заливащите Франция вълна от исторически реконструкции, целящи да възстановят събития с двестагодишна давност – бягството на Наполеон от остров Елба, неговите 100 дни начело на Франция и накрая – реконструкцията на битката при белгийския град Ватерлоо.

Борбата на Наполеон със силите на европейската коалиция завършва по залез слънце на 18 юни 1815 г., когато  френската "Велика армия" започва да напуска неорганизирано своите позиции край Ватерлоо под натиска на настъпващите англичани и прусаци. През август същата година, лишен от всички титли и звания, императорът - вече като генерал Бонапарте, се качва на борда на британския военен кораб "Нортъмберленд", за да се отправи към остров Света Елена – мястото на неговото второ и окончателно заточение, където намира смъртта си.

Интересът  към наполеоновската епоха във Франция не намалява и миналата есен на публичен търг във Фонтенбло, една от знаменитите триъгълни шапки на  императора е била продадена почти за 2 млн. евро. През април тази година, изложби, посветени на Наполеон, ще се открият и в средновековните замъци Компиен и Малмезон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във