Параграф22 Daily

§22 Новини

Във Франция унищожиха един от най-големите незаконни ромски лагери

Националната полиция на Петата република е премахнала за един ден един от най-големите и същевременно един най-старите цигански лагери в страната, съобщава информационната агенция Associated Press. В дописката се отбелязва специално, че френските полицаи са разрушили – под проливен дъжд, огромно количество самоделни бараки и други незаконни укрития, в които са живеели стотици роми. Лагерът се е намирал край френския град Ла-Курньов.

След продължилата 25 часа евакуация, около 50 души продължиха да скитат по улиците на град Ла Курньов под проливния дъжд, макар че властите обещават, че нито един от обитателите на лагера няма да бъде оставен без подслон.

Юг Безансно, генерален секретар на префектурата на департамент Сена-Сен Дени, съобщи, че около 60 бременни жени, малки деца и хора с увреждания са получили ваучери за спешно жилищно настаняване, а останалите са насочени към приюти за бездомници. Властите са резервирали 12 жилища за крайнонуждаещи се обитатели. Около 200 души са живеели в лагера, появил се през 2009 г., но техният брой може да надхвърли и числото 300, защото множество цигани скитат из страната и рядко се весват в лагера.

Обитателите му разполагаха с шест месеца да се подготвят за опразването след като съдът разпореди през февруари лагерът да бъде закрит.

Около 20 000 роми живеят в импровизирани лагери из цяла Франция според неправителствени организации, между 4000 и 5000 роми са живели в 30 лагера през последните 10 години, като около 20 от тях са евакуирани, по данни на кметството на Ла Курньов.

Цялата информация на Associated Press може да намерите на адрес:

http://hosted.ap.org/dynamic/stories/E/EU_FRANCE_ROMA_CAMP?SITE=AP&SECTION=HOME&TEMPLATE=DEFAULT

Facebook logo
Бъдете с нас и във