Параграф22 Daily

§22 Новини

Във ФРГ разследват продажбата на бира с нацистки символи

Германската полиция разследва продажбата на бира, на чийто етикет са поставени нацистки символи. Разследването се води в навечерието на 75-тата годишнина от освобождаването на лагера на смъртта „Аушвиц“ и почитането на жертвите на Холокоста. Пивото се продава в градчето Бад Бибра, провинция Саксония-Анхалт, пише британската ВВС.

Етикетът на бутилката е кафяв – наподобяващ кафявите униформи на нацистите. Изобразен е и гербът на Третия райх – имперски орел, държащ лавров венец. Вътре във венеца обаче не присъства свастиката, а Железният кръст.  Освен това името - Deutsches Reichsbräu („Бирената фабрика на Райха“) е изписано в традиционен готически стил – типичен за германската култура и често използван
инструмент за неонацистка пропаганда.

Немски издания отбелязват, че символични числа са използвани за цената на бирата – 18 евро и 88 цента. Това е код на нацистите – първата и осмата буква от латинската азбука съвпадат с инициалите – А и Х – Адолф Хитлер, a 88 - Х и Х - oтговаря на поздрава „Хайл Хитлер“.

Във „Фейсбук“ Гьоц Улрих, който е част от областно ръководство в Източна Германия, публикува снимки на скандалната бира и изразява гневна позиция спрямо продажбата ѝ. „Чувствам се толкова засрамен. Най-лошото е, че бирата е разпродадена!“, подчертава той и обвинява неонацистки организации в умишлена провокация.

Музеят Аушвиц е идентифицирал над 60% от затворниците в бившия нацистки лагер. Още около 900 000 евреи от цяла Европа, депортирани в Аушвиц, изобщо не са били регистрирани, тъй като са били умъртвявани в газовите камери веднага след пристигането си в концлагера. Getränke-Quelle, в който се продавала бирата, е част от верига магазини, която вече се е разграничила от продажбата.

Според немски медии за пръв път пивото било пуснато онлайн и било рекламирано от познат неонацистки активист – Томи Френек. Нацистките символи са забранени в Германия. Тяхната употреба е нелегална, ако има ясна връзка с нацистка или друга крайнодясна идеология. Немското законодателство толерира някои случаи, в които символите са, например,
част от културен контекст.

Facebook logo
Бъдете с нас и във