Параграф22 Daily

§22 Новини

Във Варна наложи ефективна присъда за шофьор, причинил пиян смъртта на пешеходец

Ефективна присъда - 2 години и 8 месеца „лишаване от свобода” и 3 години и 8 месеца без право да управлява превозно средство, е наказанието, което Варненският окръжен съд наложи на Даниел Иванов, причинил по непредпазливост и след редица нарушения на ЗДП, смъртта на 52-годишен пешеходец, съобщиха от пресцентъра на регионалната магистратура. 34 годишният подсъдим се възползва от привилегията на съкратеното съдебно следствие, призна вината и фактите, посочени в обвинителния акт.

Първата съдебна инстанция му определи наказание 4 години лишаване от свобода, което редуцира с 1/3 до 2 години и 8 месеца при първоначален общ затворнически режим. Ефективната присъда за пияния шофьор, убил пешеходец на маркирана пешеходна пътека, идва по-малко от 4 месеца след пътно-транспортното произшествие. На 20 декември миналата година, след 3 бири по 500 гр. и с 2,7 промила алкохол в кръвта, Даниел се прибирал с автомобила си.

По бул. „Сливница”, в посока бул. „Република”, въпреки пътния знак, който обозначавал пешеходна пътека и ограничавал до 30 км/ч скоростта за движение, той връхлетял с 50 км/ч върху пресичащия на пешеходна пътека Георги Добрев на 52 години. От удара тялото на пострадалия било „качено” на предния капак на колата, разбило стъклото на автомобила и било изхвърлено на пътя. Водачът не спрял на място. Отдалечил се от катастрофата и преустановил движението на голямо разстояние от инцидента. Таксиметров шофьор, който го последвал извикал Пътна полиция и Бърза медицинска помощ.

Лекарите констатирали смъртта на пешеходеца, който загинал мигновено при разкъсване на аортата и сърцето, следствие от съчетана травма на главата и тялото. Даниел Иванов, който има в биографията си налагани административни наказания „глоба“ и отнемане на шофьорската книжка за други пътно транспортни произшествия ще заплати и близо 5000 лева разноски по делото и възнаграждението на адвоката на близките на загиналия пешеходец.

Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на въззивен контрол в 15 дневен срок.

Facebook logo
Бъдете с нас и във