Параграф22 Daily

§22 Новини

Във Варна обсъдиха модели за реформа на съдебната карта с хора от ВСС

До края на годината трябва да е ясна концепцията за съдебната карта, следващите обсъждания на моделите, предложени досега със съдии от страната, ще се проведат онлайн – с магистрати  от София и Велико Търново. Това съобщиха представителите на Висшия съдебен съвет Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев, които във Варна участваха в работна среща в Радио Варна  със съдии от апелативния район, сред които Ванухи Аракелян-председател на Апелативния съд и председателите на Окръжния и Районния съд Марин Маринов и Ерна Якова, посветена на темата. 

Целта на реформата, посочиха представителите на ВСС е да се запазят районните съдилища, но при по-ниска натовареност и да се създаде специализация на съдиите, което ще повиши качеството на правосъдието и ще оптимизира дейността на съдилищата. 

Модел 4 е много по-мащабна реформа, която няма да засяга само районните съдилища. Тя ще даде възможност за преструктуриране на съдилищата така, че когато има необходимост, ще може да се ползва ресурса на магистрати и служители, както по хоризонтала межди различни райони съдилища, така и по вертикала - районни съдии ще могата да помагат в окръжния съд и обратно, ообясни Красимир Шекерджиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във