Параграф22 Daily

§22 Новини

Във Варна съдят мъж за кражба и 23 плащания с чужда дебитна карта

Окръжната прокуратура във Варна внесе в съда обвинителен акт срещу 25-годишния Кристиян Т. за кражба на портфейл /по член 194, ал. 1 от НК/ и за 23 плащания с чужда дебитна карта – престъпление по член 249, ал. 1 от НК, извършено като продължавано деяние.

На 24 януари 2019 г. подсъдимият се отбил за кратко в дома на свой приятел в кв. „Аспарухово“ във Варна, където гостувало още един младеж. По време на пребиваването забелязал, че на масата има портфейл. След като домакинът и неговият гост заспали, Кристиян се върнал отново, за да вземе портфейла. Веднага отишъл на бензиностанция в квартала и платил с чуждата банкова карта покупка за 5 лева. Същия ден подсъдимият използвал още девет пъти картата.

След това наблюдавал кой зарежда на бензиностанцията гориво за сума до 25 лева, колкото бил еднократният лимит за безконтактно плащане с карта, и предлагал да плати с карта зареждането, а шофьорът да му даде парите в брой. Така успял на различни бензиностанции за времето от 24 януари до 25 януари да извърши 23 плащания с открадната карта на стойност 362 лева.  След като занулил наличността, Кристиян помолил свой познат да върне портфейла на собственика му. От него липсвали само наличните 15 лева в брой.  Малко по-късно потърпевшият установил, че в картата му липсват средства.

В хода на досъдебното производство Кристиян Т. признал вината си и изразил съжаление за стореното. Възстановил и сумата, с която ощетил потърпевшия.

Предстои делото срещу 25-годишния подсъдим да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във