Параграф22 Weekly

§22 Новини

Във ВАС започнаха пледоариите по дело „Килърите”

Варненският апелативен съд(ВАС) даде ход на делото "Килърите" по същество, след като всички страни в процеса изразиха становище, че нямат нови доказателствени искания и желаят да се приключи съдебното дирене.


Пледоариите откри прокурор Ася Петрова, която внесе допълнение от 100 страници към протеста на Шуменска окръжна прокуратура срещу присъдата на първа инстанция в частта, в която са постановени оправдателни диспозитиви по отношение на присъдата за убийството на търновския адвокат Петър Лупов.


Шуменският окръжен съд призна вината на Петър Стоянов и Георги Вълев като подбудители за престъплението и ги оправда заедно с Петър Атмаджов да са били помагачи за извършването му. Прокуратурата счита, че двамата подсъдими са и подбудители, и помагачи. За тази теза обвинението има три групи доказателствени източници. В тях се очертава ролята и участието на всеки един по приемането на поръчки до практическото изпълнение.


Прокуратурата настоява, че лидерът на престъпната група Петър Стоянов е лицето, което е приемало основно поръчките за изпълнение. Установено с много доказателства било, че той не само е бил подбудител, но е участвал активно и в дейността по подготовката за реализирането на конкретни поръчки. Стоянов се е ангажирал и с набавянето на необходимите средства за престъпните деяния.


Свидетелски показания посочват, че при убийството о на Борислав Георгиев лично Стоянов е осигурил автомобила, с който са се придвижвали извършителите на убийството. За същото убийство пак Сумиста е обезпечил патроните, с които е извършено престъплението. Стоянов е осигурил и взривното устройство, което е следвало да бъде използвано при взрива на автомобила на търновския адвокат.


Петър Стоянов е бил лицето, което е създавал организация по набавянето на т.нар. "преки телефони" , с което се е осъществявала комуникацията между лицата, извършвали престъпната дейност.


Според държавното обвинение анализът на всички доказателства по категоричен начин установява ролята му на подбудител и помагач за престъпна дейност.


Втората група доказателствени източници на прокуратурата са свързани с побоя над търновския адвокат, с подготвения, но неосъществен, взрив на автомобила на Лупов и с убийството му. Мотивът бил само един - казуса "Тракия Банк" и нереализираните финансови претенции на Георги Вълев. Затова и безспорният подбудител и поръчител за това убийство е подсъдимият Вълев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във