Параграф22 Daily

§22 Новини

Във Велико Търново гледат делото за въоръжения грабеж в Хаинбоаз

Великотърновският окръжен съд ще заседава по делото за въоръжения грабеж преди три години в прохода „Хаинбоаз”. На предходното заседание в съдебната зала трябваше да се явят общо 10 свидетели, но се явиха едва трима, предаде репортер на Радио „Фокус” - Велико Търново. И трите лица имат отношение към продажбата на автомобила БМВ на обвиняемите. И тримата свидетели обаче не разпознаха купувача на превозното средство в някои от лицата в залата. Според единия от свидетелите единият от купувачите е имал чуждестранен акцент.

В съдебната зала трябваше да бъде изслушана съдебно-счетоводна експертиза, която бе поискана от защитата. От фирмата за разпространение на цифрова телевизия и интернет с писмо отказали съдействие на вещите лица. Те не изпратили поисканите от Съда писмени документи и определили исканата от тях информация като търговска тайна.

Адвокат Митко Минев поиска да бъдат изслушани вещите лица, изготвили съдебно-балистичната експертиза, за да се изясни съпричастността на подзащитния му Ивайло Василев по отношение на употребата на оръжие. Защитата поиска да бъде разпитана Росица Миткова, която е живяла на семейни начала с обвиняемия Бойчо Тодоров.

Съдът определи да се прочетат заключенията на вещите лица, редовно призовани за съдебното заседание, да се призоват неявилите се свидетели и да се изиска справка каква длъжност заема лицето, подписало изпратеното от фирмата за разпространение на цифрова телевизия и интернет писмо. Съдът наложи на изпълнителния директор на фирмата глоба от 300 лева за неоказване на съдействие на вещите лица и разпореди да му се изпрати писмо с разяснения за действията на гражданите и юридическите писма по НПК.

Ивайло Василев, Бойчо Тодоров, Хосе Мартинез и Иван Райков са обвинени във въоръжен грабеж, придружен с тежка телесна повреда в съучастие и помагачество, кражба на автомобил, унищожаване на чужда собственост и незаконно притежание на боеприпаси. На 3 август 2011 година Ивайло Василев, Бойчо Тодоров, Хосе Мартинез и Иван Райков стреляха срещу автомобила на 45-годишния Атанас Атанасов ''Опел Зафира'', движещ се по път Велико Търново – Гурково. След разклона за с. Въглевци автомобилът е спрян от четиримата мъже, а Атанасов е прострелян в бедрото. До пристигането на органите на реда той е бил загубил много кръв и изпаднал в кома, което му попречи да даде показания. Четиримата мъже откраднаха от Атанасов сумата от 65 656 лева, след което се укриха. Областната дирекция на МВР предприе мащабна акция за тяхното издирване. Гражданският иск на бизнесмена Атанас Атанасов е на стойност 415 000 лева, от които 400 000 лева за неимуществени вреди и 15 000 лева – за имуществени вреди.

На 30 април тази година подсъдимият по делото за стрелбата в прохода Хаинбоаз гватемалец Хосе Мартинез избяга от Централен затвор – София. Делото се гледа от петорен съдебен състав с председател Теодор Милев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във