Параграф22 Daily

§22 Новини

Във Велико Търново хванаха фалшифициране на картончето за имунизация

Случай на фалшифициране на картончето за имунизация засякоха днес във ваксинационния кабинет на Районната здравна инспекция във Велико Търново. Това е пореден случай на опит за злоупотреба от гражданите за поставяне на ваксина, заявиха здравните власти. Пациентката показала в имунизационния кабинет на РЗИ Велико Търново ваксинационното си картонче, според което първата доза от ваксината на „АстраЗенека“ е поставена на 21 февруари и днес подлежи на реимунизация.

На пациентката беше отказана ваксина, защото не фигурирала в списъка за имунизация на хората, включени във фазите от първа до трета, нито в списъка, генериран от електронния портал за ваксинация днес, поясни д-р Светлана Моминска от здравната инспекция. „Не винаги нещата изглеждат и са така, както те ги казват. На гражданката ѝ трябва сертификат за края на април. Днес сме само 21 март“.

При проверката в регистъра се оказа, че първата доза от ваксината е поставена на посочената на картончето дата, но реимунизацията е насрочена за 2 май. „Неспазването на периода между двете ваксинации крие здравен риск за пациентите и това не трябва да се подценява“, предупреди д-р Светлана Моминска.

Оказа се, че в РЗИ Велико Търново е имало и други опити за злоупотреби от страна на гражданите, които искат да се ваксинират, посочвайки че са членове на секционни избирателни комисии, без действително да са ангажирани с изборите. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във