Параграф22 Weekly

§22 Новини

Във Велико Търново продължава делото срещу бившия директор на ТЗ ''БОП''

Окръжен съд - Велико Търново заседава днес по делото срещу бившия директор на Териториално звено "Борба с организираната престъпност" Орлин Тодоров. Предходното заседание бе отложено заради неполучен доклад от Окръжна прокуратура - Ловеч за прилагане на специални разузнавателни средства на обвиняемия Орлин Тодоров. Искането за изготвянето на доклада бе направено на предходното заседание от адвоката на Тодоров. Според защитата, тази справка ще даде информация за срока, в който са прилагани СРС по отношение на обвиняемия, ако изобщо са прилагани. Докладът обаче така и не пристигна в Окръжен съд - Велико Търново, защото бе изпратен в Следствения отдел на Софийски градски съд във връзка с друго следствие. Съдът реши да изчака отново отговор от Ловешка окръжна прокуратура, но и да направи справка и в Окръжен съд - Велико Търново за прилаганите СРС-та.


Срещу Орлин Тодоров са повдигнати три обвинения. Едното обвинение е за това, че като началник на Териториално звено "Борба с организираната престъпност" - Велико Търново, е разгласил информация по служба по досъдебни производства. Другото обвинение е за това, че като служител в сектор "Криминална полиция" при Районно управление "Полиция" - Горна Оряховица и началник на Териториално звено "Борба с организираната престъпност" - Велико Търново, злоупотребил и направил опит да злоупотреби със служебното си положение.


Третото обвинение срещу него е, че склонил длъжностни лица да нарушат свои служебни задължения във връзка с правораздаването по досъдебно производство. Орлин Тодоров бе задържан на 11 март 2011 година заради изнасяне на информация, представляваща държавна тайна. Той лежа в следствения арест в Ловеч повече от една година с постоянна мярка "задържане под стража" , наложена от Апелативен съд - Велико Търново. След което бе освободен първо под домашен арест, а след това и под парична гаранция.


Делото е в размер от 34 тома, а само обвинителният акт е над 100 страници. Приблизително толкова е и броят на разпитаните свидетели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във