Параграф22 Daily

§22 Новини

Във Великобритания разследват таен психологически тест на Facebook

Британското управление на Комисаря по информацията (ICO), разследва таен психологически тест, проведен през 2012 г. в социалната мрежа Facebook. За това съобщава най-респектабелният бизнес и финансов всекидневник в света - лондонският The Financial Times. Представители на островитянския регулатор искат да изяснят дали американската корпорация не е нарушила местния Закон за защита на личните данни, когато е позволила на експерти от правителството на САЩ да проведат такъв текст сред потребителите на социалната мрежа, в т.ч. и сред англичани и шотландци.


Сътрудниците на британската ICO се готвят да зададат на Facebook цяла редица въпроси относно това изследване, информацията за провеждането на което предизвика крайно негативна реакция по света, в т. ч. и във Великбритания, отбелязва изданието. Освен това регулаторът възнамерява да се свърже и с ирландското Национално управление за защита на личните данни, защото европейската щаб-квартира на Facebook е разположена в ирландската столица Дъблин.


Пред медиите прес-секретарят на ICO е подчертал, че още е рано да се говори какви точно закони е могла да наруши американската социална мрежа. Но по-рано самата корпорация Facebook поднесе своите извинения на нищо неподозиращите потребители, станали против волята си - и без да знаят това, участници в глобален психологически експеримент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във