Параграф22 Daily

§22 Новини

Във Враца уволниха цял екип на ОПИК заради схеми с еврофондове

Във Враца внезапно пристигнали високопоставени представители на Министерството на икономиката, които уволнили всички от регионалния офис на ОПИК, начело с Данаил Иванов. Това са хората, които е трябвало да контролират законното харчене на европейски средства от фирмите във Видин, Враца и Монтана, сочи Булнюс. На уволнените е било разрешено да вземат само личните си вещи и незабавно да напуснат работните си места. След това от офиса им са иззети документи, компютри и всичко останало, като в помещенията вече има само климатици.

По неофициална информация наказателната акция срещу бившия областен управител Данаил Иванов и останалите петима души от неговия екип е заради установени порочни схеми с певицата ЛиЛана. Лиляна Деянова е обвинена в участие в престъпна група за присвояване на средства от еврофондове. Доказано е, че тя контролирала фирмите "Нованор'', "Телерайз" (с фиктивен собственик Ася Йочева), "Ай Си Ти солюшънс" и "Скилър", чийто собственик е братът на ЛиЛана – Александър Деянов.

В Министерството на икономиката вече била събрана достатъчно информация за начина на работа на врачанския офис на ОПИК. Няколко фирми били получили европейски средства и дейността им била потвърдена от местния контролен орган, начело с Данаил Иванов, но при внезапни проверки се оказало, че бенефициентите не могат да бъдат открити на посочените адреси и телефони за връзка. На практика ставало въпрос за източване на еврофондове, което по неясни причини не е било установено от врачанския екип.

На този етап липсва информация дали на шестимата уволнени от офиса във Враца ще бъдат повдигнати обвинения за съучастние в схемите на ЛиЛана.

Facebook logo
Бъдете с нас и във