Параграф22 Daily

§22 Новини

Във всеки блок в София крадат парно

В края на март 2015 година приключиха проверките в над 900 сгради в София, съобщиха от фирмата за дялово разпределение с най-голям пазарен дял в София. Проверяващите топлинни счетоводители са констатирали редица пропуски и нередности в отделните имоти като липсващи пломби и стикери по радиаторите, стари и/или блокирали водомери. Така на практика сме свидетели на истински бум на кражбите на топло през изминалия отоплителен сезон.

След подмяната на индивидуалните разпределители ("топломери") в следствие на изтекъл 10 годишен срок на гаранцията, над 80% от проверените сгради са с монтирани нови уреди за разпределение. В голяма част от имотите обаче са установени стари или неработещи индивидуални водомери.

На тези клиенти е направено предписание за метрологична проверка или подмяна на уреда в срок от три месеца. В една от проверяваните сгради са намерени монтирани работещи радиатори в общите части без измервателни уреди върху тях.

По време на извършените проверки са открити над 200 случая на счупени или липсващи пломби на водомерите, както и редица нередности в баните на клиентите - лири без уреди, демонтирани водомери, както и един случай с нерегламентирано отопление, което е свързано към инсталацията преди измервателния уред.

Друго много често срещано явление при проверките е отказ за достъп до имоти на клиенти в много от посетените сгради, оплакват се топлинните счетоводители

Facebook logo
Бъдете с нас и във