Параграф22 Daily

§22 Новини

Във ВСС Лозан Панов поиска нова процедура за избор на главен прокурор

ВСС да гласува как да процедира от тук нататък - дали да се открие нова процедура, или да се продължи сегашната процедура за избор на нов главен прокурор. За това призова магистратите главният прокурор Сотир Цацаров по време на заседанието на ВСС по прегласуването на избора за нов обвинител номер едно. Коментарът си той направи във връзка с предложението на председателя на ВКС Лозан Панов да бъде инициирана нова процедура за избор на нов главен прокурор.

Предложението на Цацаров пред ВСС е дали се открие нова процедура, или настоящата процедура да продъжи след гласуване. По отношение на думите на президента и връщането на указа се използвали няколко различни термини - съображения и позиция. В юридическия смисъл на думата няма мотиви и не съдържа каквито и да било аргументи според Цацаров.

Дали има или няма мотиви всеки един от магистратите може да го види, след като отвори Държавен вестник. Мотиви за връщането на указа за нов главен прокурор няма, но президентът направи обръщение към медиите. Никой не омаловажава казаното от Румен Радев, защото всеки от нас, когато дава своя вот, трябва да гласува и да мисли върху това, което държавният глава е казал, подчерта Сотир Цацаров.

Главният прокурор Сотир Цацаров изтъкна, че указът на президента не съдържа каквито и да е юридически мотиви, както и предният указ - за избирането на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд (ВАС). "Нека не спекулираме, че в указа на държавния глава има мотиви. В указа няма мотиви. Най-малкото заради своята откритост позицията на президента трябва да бъде преценена и да бъде уважавана", каза още настоящият главен прокурор.

Припомняме, че на 24 октомври 2019 г. след десетчасово заседание, на което бе изслушан кандидатът на главен прокурор, Висшият съдебен съвет гласува и избра Иван Гешев с резултат 20 "за" и 4 "против".
След избора във ВСС процедурата продължава с предложение до президента, който назначава с указ избрания кандидат. Самият указ се обнародва в "Държавен вестник". Държавният глава има правомощието да не подпише указа и да върне процедурата във ВСС. Той може да направи това само веднъж, като при прегласуване на същата кандидатура във ВСС, държавният глава е задължен да приеме и подпише указа за назначаването. Подобен казус се състоя при избора на председател на ВАС преди две години.

Въпреки приетото във ВСС решение бе записано протоколът от избора бъде изпратен възможно най-бързо на президента, самият Румен Радев настоя да се запознае първо със стенограмата от изслушването и между двата тура на местните избори Румен Радев предупреди, че "няма да действа под натиск".

Facebook logo
Бъдете с нас и във