Параграф22 Weekly

§22 Новини

Във ВСС предлагат дисциплинарка срещу Светлозар Костов

Единадесет члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) са изготвили предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу шефа на Специализираната прокуратура Светлозар Костов, съобщи "Правен свят". Предложението ще бъде внесено на утрешното заседание на съвета за образуване и избиране на дисциплинарен състав.


Кадровиците на Темида смятат, че шефът на СП е извършил три нарушения - уронване престижа на съдебната власт, неетично отношение към колегите му и нарушение на принципа за случайното разпределение на делата. Предложението се базира върху доклада на Инспектората към ВСС, който установил стряскащи нарушения.


През декември ВСС възложи на Инспектората да извърши проверка на организацията на административната дейност на спецпрокуратурата, движението на преписките, спазва ли се принципът на случайно разпределение на дела и преписки, равномерна ли е натовареността.


Скандалът около Светлозар Костов избухна веднага, след като не бе избран за ръководител на Апелативната специализирана прокуратура. Тогава всички присъстващи членове на съвета подкрепиха неговия конкурент - Даниела Попова.


След този провал, в свои медийни изяви, той се изкара жертва на смяната на политическата конюнктура, каза, че срещу кандидатурата му са били впрегнати много лобита и интереси, а спецпрокуратурата не се справяла с финансовите и данъчни дела заради неопитността на колегите му.


Именно във връзка с тези негови медийни изяви е имало спорове сред членовете на съвета дали има уронване престижа на съдебната власт. Според една част от тях не може да му се търси отговорност за лично мнение, но надделяло противното мнение.


След изявите на Костов, негови подчинени изпратиха писмо до ВСС, в което изразяват несъгласие с развитите от него тези. Писмо с подобно съдържание било пратено и от обвинители от АСпП.


Когато научил за писмата, Светлозар Костов започнал "вътрешно разследване", за да установи авторите. Заканите му, че ще има ровене в компютрите и други подобни мерки, както и спешно свикана среща с колектива, на която настоявал да научи авторите, провокира още едно писмо до съвета. В него прокурорите твърдят, че са подложени на недопустим психологически натиск и опит за "лов на вещици", твърдят, че миклоклиматът е нетърпим и ако ВСС не предприеме мерки, тогава ще подадат молби да бъдат преместени в други съдебни органи.


Етичната комисия на съвета в няколко заседания изслуша както обвинители от спецпрокуратурата, така и Светлозар Костов.


Проверката на Етичната комисия не усмири Костов. Под предлог, че има новоназначени прокурори, Костов издал заповед за разместване на останалите. Но само на онези, които се подписали под писмата до ВСС. Със заповед на Костов те били пратени в стаите на следователите от спецпрокуратурата. Въпросните обвинители отказали да напуснат кабинетите си. Стигнало се до сериозен скандал, при който Костов заповядал на един от прокурорите да напусне кабинета си до 17 ч. същия ден. Същевременно било казано на домакините на сградата да останат и след работно време, защото можело да се стигне до размествания. Скандалът се разраснал, когато нарочените обвинители предприели ответни мерки - запечатали кабинетите си, за да не влиза никой в тях.


При проверката си Инспекторатът на ВСС установил нарушения на случайното разпределение и сигнализирал Инспектората на Върховната касационна прокуратура. Обвинителите се натъкнали на стряскащи данни - системата за случайно разпределение е била манипулирана така, че определени дела да се паднат на определени прокурори. Освен това служители в спецпрокуратурата обяснили как може да се манипулира системата Law Choice без да се оставят следи.


Служителите на спецпрокуратурата твърдели, че Светлозар Костов им давал на листче името на прокурора и номера на преписката, а те трябвало да направят така, че системата да избере именно посочения обвинител.


Докладът на Инспектората на ВКП не е бил получен във ВСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във