Параграф22 Daily

§22 Новини

Възможно най-рано да започне процедурата за избор на нов главен прокурор, твърди Боян Магдалинчев

Възможно най-рано трябва да започне процедурата за избор на нов главен прокурор, според представляващия ВСС Боян Магдалинчев. Това той каза пред медиите след среща с държавния глава Румен Радев по темата за бъдещия главен прокурор. По думите му колкото по-рано започне процедурата, толкова по-добре. Според Магдалинчев бъдещият нов главен прокурор е може би по-правилно да бъде човек, който е професионалист и има поглед върху нещата в дълбочина. "Човек от системата, който познава обаче проблемите", допълни Магдалинчев.

Според него са полезни и нужни тези консултации, а в разговора с държавния глава са се обсъждали само най-общи неща по процедурата за избор на нов главен прокурор. Той заяви, че тези консултации с президента не го смущават и се надява мнозинството във ВСС по никакъв начин да не може да бъде повлияно при избора си.

Представляващият ВСС отхвърли тезата, че парламентарната квота има доминантно положение в съвета. И каза, че ако се добавят и двамата председатели на върховните съдилища професионалната квота става дори малко по-доминантна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във