Параграф22 Daily

§22 Новини

Възникват все повече странни обстоятелства около изчезването на тефтерите на Златанов

Прокуратурата разбрала за откраднатите тефтерчета на Филип Златанов 5 дни, след като сигналът за кражбата е подаден в МВР. Вещото лице не носи отговорност, стана ясно от изявление на говорителя на градската прокуратура Павел Панов, цитиран от БТА. Двата тефтера на бившия шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов били откраднати на 5 ноември от личния автомобил на вещото лице Стефан Бенчев, който трябвало да им направи графологична експертиза. Те били в чанта с други документи и пари. Съмнения буди самото поведение на експерта Стефан Бенчев, който установил липсата на бележниците още на 5 ноември в сряда, но подава сигнал за случая едва на следващия ден – 6 ноември, съобщават от МВР.

От прокуратурата уточниха, че тогава експертът е пътувал, за да върне двата тефтера на Златанов на следователите, които ги изискали обратно във връзка с предстоящото заседание на Софийския апелативен съд (САС) по делото срещу бившия шеф на КПУКИ, по което той получи присъда от 3 години и половина затвор, но я обжалва. Говорителят на градската прокуратура уточни, че в конкретния случай не бил необходим специален режим на съхранение на доказателствата и затова нямало проблем, че вещото лице ги държало в колата си.

По думите на Павел Панов няма причина Стефан Бенчев да носи отговорност за липсата на двете тефтерчета, които са ключово доказателство по едно от разследванията срещу Златанов. Предмет на проверка на прокуратурата е защо вещото лице не е предало веднага доказателствата, след като те са били поискани от следователя, коментира още Панов и допълни, че няма данни двете тефтерчета на Златанов умишлено да са били загубени.

"Тефтерите, които са доказателства по делото срещу Златанов, са били предоставени на вещото лице Стефан Бенчев за графическа експертиза с постановление на следовател от 30.09.2014 г. На 29.10.2014 г. следовател е изискал обратно бележниците от Бенчев във връзка със заседанието по делото на Софийски апелативен съд", изясняват от държавното обвинение, допълвайки, че градският прокурор Христо Динев е разпоредил незабавна проверка по случая. Затова Софийска районна прокуратура (СРП) вече е образувала разследване срещу неизвестен извършител за кражба. Нещо, което можеше да се случи още на 5 ноември, ако експертът Бенчев бе сметнал за необходимо да конкретизира кои точно тефтери "са изчезнали".

Три седмици по-късно, на 16 октомври, отново по време на заседание на САС, се разбра, че въпросната експертиза на оригиналите така и не е била направена заради внезапното решение на прокуратурата да ги подложи на паралелна графологична експертиза. Тя е била назначена по другото разследване за престъпление по служба срещу Златанов, което бе отделено от делото. Прокуратурата води и производство за безстопанственост в КПУКИ, но срещу неизвестен извършител.

Въпросите около казуса "Златанов" обаче съвсем не се ограничават с мистериозното изчезване на тефтерите му. Продължава да тъне в тайнственост и политиката на прокуратурата по отношение на цялото разследване по случая. Защо то бе представено шумно и зрелищно чрез показване само на подбрани части от тефтерите? Защо се бързаше в съда да бъде внесен обвинителен акт за престъпление по служба при положение, че в случая имаше данни за много по-сериозни престъпления, като търговия с влияние, например? Защо кръгът на обвиняемите се ограничи единствено с видимо неподготвения за подобен пост Филип Златанов? Защо работата по случая и квалифицирането на обвинението срещу него бе направено така, че съдът никога да не получи оригиналите на тефтерите му?

Facebook logo
Бъдете с нас и във