Параграф22 Daily

§22 Новини

WeWork се готви да влезе в съдебна битка с мажоритарите от SoftBank

Специална комисия от членове на управителния съвет на WeWork е внесла предложение в Делауеър в понеделник, за да предотврати разпускането си, докато се опитва да предприеме правни действия срещу мажоритарния собственик SoftBank Group Corp заради изоставеното офертно предложение за 3 милиарда долара за дял от стартъпа за споделено офисно пространство, съобщават световните медии. Това е поредният залп в разгорещения правен спор между двете страни. Специалният комитет на WeWork, който представлява миноритарни акционери в компанията, включително нейния съосновател Адам Нойман, оспорва решението на SoftBank да се оттегли от договорената през миналата година оферта, уточнява Ройтерс.

В исковата си молба специалният комитет на WeWork настоява за „разпореждане за статукво“, което ще запази правомощията на комисията до изчакване на изхода от съдебния случай между WeWork и SoftBank. Съдия в съда в Делауер определи миналия месец датата на процеса за началото на януари. Според документите на специалната комисия бордът на компанията майка на WeWork е провел заседание на 29 април, на което адвокатът на фирмата е препоръчал назначаването на двама временни членове на борда, които да сформират нова комисия, която да приеме правомощията на съществуващия специален комитет.

Бордът на WeWork е гласувал с шест на два гласа, за да одобри компания за назначаване, която да намери независими директори. Всичко това се случва, след като адвокатите на SoftBank писаха миналия месец до съвета на WeWork с искане той да потвърди, че специалната комисия не е упълномощена да действа от името на WeWork. Специалната комисия на WeWork беше сформирана миналата година за разглеждане на финансовите спасителни пакети за WeWork и се състои от Брус Дънливи, главен партньор в акционера на WeWork, Benchmark Capital, и Лю Франкфорт, бивш изпълнителен директор на производителя на луксозни чанти Coach.

SoftBank, който притежава мажоритарен дял в WeWork, и неговият Vision Fund, имат четири от осем места в борда на WeWork.

Нойман, който привлече критики заради ръководството на компанията, преди да бъде изгонен през септември, бе договорил правото да продаде акции за 970 милиона долара като част от предложението. Около 450 милиона долара от офертата бяха насочени към настоящи и бивши служители. Нейман заведе подобно дело срещу SoftBank миналата седмица, като предложи и консолидиране на делото му с това на специалната комисия.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във