Параграф22 Daily

§22 Новини

YouTube свали 30 000 клипа с фалшиви новини за ваксините срещу COVID-19

Администрацията на платформата YouTube е премахнала през последните шест месеца повече от 30 000 видеоклипа, съдържащи невярна информация за ваксините срещу коронавируса. Това съобщи информационният портал Axios, цитирайки представителя на платформата Елена Ернандес. "Повече от 30 000 видеоклипа, съдържащи заблуждаващи или неверни твърдения за ваксините срещу COVID-19, бяха премахнати в YouTube през последните шест месеца", заяви тя. Според Axios множество анкети показват, че около 30% от американците все още имат съмнения или подозрения относно коронавирусните ваксини и много от тези съмнения се подхранват от неточна информация, публикувана онлайн, както и от теории на конспирациите.

Видеоклипове, които нарушават политиката на ваксинация, противоречат на експертното мнение на здравните власти или на Световната здравна организация относно ваксините, твърдят от Axios. В същото време акаунтите в YouTube, които нарушават установените правила, подлежат на временна система за блокиране, след което могат да бъдат блокирани за постоянно.

За първи път YouTube включи фалшивите доклади за ваксинацията в своята политика за дезинформация за коронавируса през октомври 2020 г. От февруари 2020 г. администрацията на видео хостинга е премахнала над 80 милиона видеоклипа, съдържащи дезинформация за коронавируса. Тези видеоклипове първо се маркират или от система за изкуствен интелект, или от рецензенти, а след това се извършва допълнителна проверка.

В страната ни също бе отбелязана вълна от фалшиви новини в социалните мрежи за починали след поставяне на ваксина срещу Covid-19. През февруари по една от тях прокуратурата в Разград започна разследване срещу интернет сайт, обявил учителка за починала само 15 минути след поставянето на ваксина.

Една от най-шокиращите фалшиви новини е с адрес Разград. Интернет сайт разпространи невярна информация за починала учителка след поставяне на ваксина и дори посочи името и възрастта ѝ. Случаят в Разград предизвика сериозна реакция и разследване. Регионалната здравна инспекция установи, че в действителност има учителка с името и възрастта на цитираната в сайта, но тя е жива, здрава и не се е подлагала на ваксина.

Прокуратурата разкри кой е публикувал информацията, но случаят все още се изяснява. Авторите на фалшиви новини от този тип са застрашени от присъда до 5 години затвор и глоба от 10 до 50 000 лв.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във