Параграф22 Daily

§22 Новини

За да не фалират САЩ трябва да вдигнат държавния дълг

Кредиторите толкова неограничено вярват на Америка, че отхвърлят опасността Вашингтон да не плати задълженията си. В столицата на САЩ обаче се засилват опасенията, че политическата неадекватност може да доведе до немислимото.


Ветераните в изпълнителната власт и от двете партии са ужасени от факта, че законодателите открито говорят за управление на дефолта, който може да избухне идния месец, ако не разрешат увеличаване на държавния дълг, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.


Друга причина за опасения е, че дебатът за повишаване на лимита на държавния дълг изглежда е блокиран от настояването на републиканците за по-силни съкращения на разходите срещу одобрението им за вдигане на границата от 16,7 трилиона долара. Това изискване може би е прекалено, тъй като Вашингтон вече оряза разходите в почти всички сфери освен социалните.


За да се отиде по-далеч, Конгресът вероятно ще трябва да направи икономии по неприкосновени програми като пенсионните и здравеопазването за възрастните хора, нещо, на което законодателите изглежда не са склонни.


Повечето дебати в Кoнгреса през последните дни дори не бяха насочени към обсъждане на лимита на държавни дълг, отбелязва Ройтерс. Вместо това законодателите се надпреварват да одобряват законодателство, необходимо, за да се поддържа работата на правителствените служби през текущия месец, когато се очаква бюджетите им да свършат.


Дори министърът на финансите, чиято роля обикновено включва подаване на сигнали за доверие към Уолстрийт, изразява опасения за способността на страната да продължи да плаща сметките.


Джейкъб Лу сам се определя като обезпокоен. И би трябвало да е, отбелязва анализаторът Стив Бел, според когото правителството ще започне да изпада в неплатежоспособност по задълженията си между 18 октомври и 5 ноември.


Дефолт на САЩ ще разтърси Уолстрийт и с голяма вероятност ще провокира нова икономическа криза в страната, която все още се бори да се възстанови от рецесията през 2007-2009 година, подчертава

Facebook logo
Бъдете с нас и във