Параграф22 Daily

§22 Новини

За да оцелее банка Monte Paschi разпродава имоти за стотици милиони евро

Продажбата на имоти е част от плана за увеличаване на капитала, който Monte Paschi договори с италиански официални представители и Европейската централна банка (ЕЦБ) в замяна на спасяването й от държавата. Въз основа на споразумението от 2017 г. банката се ангажира да продаде имоти на стойност 500 млн. евро до 2021 г.

Главният изпълнителен директор Марко Морели предприема стъпки за съживяване на спасената банка чрез намаляване на разходите, разпродажба на лоши кредити и понижаване на риска. ЕЦБ принуди кредитора да предприеме спешни мерки миналия месец, когато подчерта намаляването на капитала и рентабилността на банката и съобщи, че тя не се справя добре с плана за преструктуриране.

Сред имотите, които ще бъдат продадени, са историческа сграда на търговската улица в Рим „Виа дел Корсо“, две офис сгради във Флоренция близо до готическата църква „Санта Мария Маджоре“ и „Виа дей Сасети“, както и централата в Милано близо до известната Миланска катедрала. Банката не планира да продава големи активи в Сиена, където е базирана, съобщават запознати източници.

Monte Paschi поиска помощ от държавата през 2017 г. Италианското правителство придоби дял от около 68% от банката и инжектира помощ от 5,4 млрд. евро в рамките на рекапитализацията й на стойност 8,3 млрд. евро.

Банката загуби две трети от пазарната си стойност в последните 12 месеца. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във