Параграф22 Daily

§22 Новини

За март насрочиха делото за фалиралата Дупнишка популярна каса

Окръжен съд - Кюстендил насрочи разпоредително заседание по делото, известно като "Дупнишка популярна каса", след като Окръжна прокуратура - Пловдив внесе в съда обвинителния акт срещу Ивона Близнакова, съпруга на починалия председател на "Дупнишка популярна каса" - Георги Близнаков, съобщиха от регионалната магистратура. Заседанието е насрочено за 17, 18 и 19 март, определени са и резервни дати.

Срещу Близнакова са повдигнати обвинения за причинени другиму значителни вреди при извършвани банкови сделки, за пране на пари, за избягване на плащане на данъчни задължения. Пострадалите, според обвинителния акт, са 222 души, които са внесли в касата над 3,5 млн. лв. Кредитно-спестовната кооперация "Дупнишка популярна каса" е обявена в несъстоятелност в края на 2013 г.

При наличие на епидемична обстановка в страната от COVID-19 на датите, определени за провеждане на откритите съдебни заседания, с цел осигуряване на мерки за безопасност в съдебната зала на Окръжен съд - Кюстендил, пострадалите ще бъдат допускани последователно, един след друг, уточниха от магистратурата. Участието на Близнакова по делото е задължително, като при неявяване в съда, мярката й за неотклонение - "парична гаранция", може да бъде изменена в по-тежка.

Окръжният съд в Кюстендил, по време на разпоредително заседание през октомври 2019 г., прекрати наказателното производство спрямо починалия управител на "Дупнишката популярна каса" Георги Близнаков. Съдът прекрати съдебното производство спрямо неговата съпруга Ивона Близнакова и върна делото на прокуратурата, поради нередовности в обвинителния акт. Над 1 година по-късно, от прокуратурата внесоха отново обвинителен акт срещу Ивона Близнакова и съдът насрочи ново разпоредително заседание по делото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във