Параграф22 Daily

§22 Новини

За месец военни действия загубите на украинските сили достигат около 30 хиляди човека

Една от най-големите "тайни" - поне за нас, българите, във войната на Москва срещу Киев, са реалните загуби на украинската армия в досегашните сражения. Киев не ги публикува, а Русия дава само две числа за своите - убити и ранени военни и то на месечна основа. Освен това Москва съобщава всеки ден и резултатите от нанесените през изминалите 24 часа въздушни и ракетни удари по обекти, въоръжения и поделения на украинската армия и нейната инфраструктура. Има, разбира  се, и съобщения тип "военна фантастика", според които разгромените вече изцяло и напълно руски войски са тотално парализирани и бягат през глава на изток, а падането на Москва в украински ръце е въпрос само на ден-два.

Този материал е опит да се представи една гледна точка върху възможните украински загуби за изтеклия месец на войната като се използват руски източници. Те естествено не са проверени от независими източници и като пропаганда са част от хибридната война на Кремъл.

Според данни на руското министерство на отбраната, всички 24 съединения на украинските сухопътни войски, които съществуваха преди началото на операцията, са претърпели сериозни  загуби. Според официални представители на ведомството „Украйна вече няма организирани резерви“.

Към момента на началото на войната въоръжените сили на Украйна, заедно с Националната гвардия, наброяват 260 200 военнослужещи. През месеца на  бойните действия загубите им възлизат на около 30 хиляди души (14 хиляди - безвъзвратни (убити, инвалиди) и около 16 хиляди - санитарни (рани, шок от снаряди и т.н.), съобщава руското министерство на отбраната, когато обявява загубите на украинската армия. Народните милиции на ЛНР и ДНР, които се бият също с украински войски и с националистите на територията на Донбас, също дават своите данни.

От Луганск и Донецк сочат, че в началото на войната частите на народната милиция на ЛНР и ДНР са противостояли на обединение на украинските сили достигащо численост от 59 300 души, включително най-боеспособните формирования и военни части на Въоръжените сили на Украйна, Националната гвардия и националните батальони. „В резултат (от боевете в Донбас през февруари - март 2022 г.) силите на Украйна загубиха около 16 000 души, което е 26% от общия брой на групировката. От тях повече от 7000 са безвъзвратни загуби“, твърдят от републиканските армии.

Ако се сумират всички безвъзвратни загуби на редовните войски на Украйна, Националната гвардия и националистическите формирования, се получават и възможните общи данни за загубите: над 21 хиляди убити само за един месец и повече от 25 хиляди ранени. Цифрите са приблизителни, тъй като истинските ще станат известни едва когато дойде мирът: ранените бъдат изписани от болниците и развалините в градовете бъдат почистени.

Загубите на руските войски, според Министерството на отбраната на Руската федерация, за първия месец на специалната операция възлизат на 1351 военнослужещи убити и 3825 ранени. Това дава едно съотношението на безвъзвратните загуби - 16 към 1 в полза на въоръжените сили на Русия и на Донбас. (Естествено данните, които постъпват от западните разузнавателни служби и независимите източници на терен показват напълно различна картина. Руските жертвите според тях са между 7000-15 000 души. Колкото са всички убити по време на бойните действия във войната в Афганистан)

Преди седмица бивш офицер от военното разузнаване на САЩ - 61-годишният Скот Ритър, който е прекарал 35 години в изучаване на действията на съветските, а след това и на руските войски като оръжен инспектор на ООН, казва, че руснаците са започнали войната с групировка, наброяваща 200 000 души срещу украинските сили, включващи редовна армия, националисти и сили за сигурност достигащи общо 600 000 души. Според него загубите са 6 към 1 в полза на руснаците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във