Параграф22 Daily

§22 Новини

За НК участниците в гонки остават нарушители на обществения ред

До момента сигнали за нелегални гонки в Лесидрен не са подавани. Това заяви шефът на отдел Пътна полиция в Главна дирекция Национална полиция Бойко Рановски позовавайки се на официална справка. Темата бе повдигната на брифинг във връзка с пътнотранспротната обстановка през летния период и предприетите мерки за намаляване на пътния травматизъм.

Рановски поясни, че подаването на сигнал включва и това гражданите да свидетелстват за видяното. По случая в Лесидрен тече разследване, в хода на което ще се установи каква е причината да не са регистрирани и проверени такива сигнали, стана ясно от думите на Рановски. Но кметът на селото Нешев публично заяви, че лично е подавал сигнали за нерегламентирани гонки.

„За да се установи, че е имало гонки,  е трябвало хората да свидетелстват. Това означава да застанат с името си и да защитят това, което твърдят", заяви Рановски. В момента участниците в подобен тип нерегламентирани състезания могат да бъдат подведени под отговорност за хулиганство за нарушаване обществения ред.

Според шефа на Пътна полиция в Наказателния кодекс трябва да се регламентират и наказания за организирането на гонки. Важно е да се уточни и това, че никъде в закона не е разписано определение на това понятие „гонка".

По време на брифинга бе представена статистика за първите 7 месеца на годината. До 31 юли са регистрирани 3994 тежки пътнотранспортни произшествия. Загинали са 368 души, ранените са 4976. Спрямо същия период на миналата година тази година са възникнали 88 произшествия повече.  Загиналите са с 5 по-малко, но ранените са с 200 повече. Основни причини за произшествията остават превишената скорост и неправомерното изпреварване.

Област Пловдив води класацията по тежка пътнотранспортна обстановка. Там броят на загиналите се увеличава, като той е по-голям отколкото на територията на СДВР. За седемте месеца на 2015 година са загинали общо 17 деца, 8 от тях като пътници, 7 като пешеходци и 2 като водачи. 604 деца са ранени.

Рановски изтъкна, че през първите два месеца на годината контролната дейност е била сведена до минимум. Последствие след оборудването на 120 полицейски автомобила с камери е започнал контрол върху движението. До месец май мобилните камери не се използвали пълноценно. От май обаче те работят на 100%, увери Рановски.

За първата седмица на месец август мобилните камери са установили 3953 нарушения, а стационарните камери 5852 нарушения.

Рановски обаче поясни, че ефектът от цялостната контролна дейност ще бъде усетен чак в края на годината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във