Параграф22 Daily

§22 Новини

За последните три месеца в Украйна са били нападнати 15 журналисти

Украинските журналисти бяха атакувани 15 пъти за три месеца на тази година. Това съобщи в понеделник Националният съюз на журналистите в Украйна (НСЖУ). „През първите три месеца на тази година са регистрирани 15 инцидента, свързани с използването на сила срещу медийни работници“, пише ръководителят на НСЖУ Сергей Томиленко във Facebook, позовавайки се на данни от проучването на Индекса за физическа сигурност на журналистите в Украйна.

Според него най-често агресия срещу журналисти се проявява в района на Лвов - три случая, както и два инцидента, регистрирани в Одеса, Херсон, Киев и Харков. "В Украйна нивото на физическа агресия срещу журналисти е неприемливо високо, но нападенията срещу жени-новинари са особено възмутителни", казва Томиленко. Във всеки случай, подчерта той, трябва да се осигури не само правилно разследване и наказание на отговорните за терора, но и да се постигне широко обществено осъждане на лицата, които използват сила срещу жени.

Според проучването „Индекс на физическата сигурност на журналистите в Украйна“ през 2019 г. в Украйна са регистрирани 75 случая на насилие над новинари, а през 2018 г. - 86.

Facebook logo
Бъдете с нас и във