Параграф22 Daily

§22 Новини

За първи път Русия изпита хиперзвукова зенитна ракета

Русия е осъществила през април тази година първите демонстрациони стрелби с хиперзвукова ракета, предназначена за зенитния ракетно-оръдеен комплекс "Панцир ", съобщи информационната агенция РИА "Новости", като се позовава на генералния директор на холдинга "Високоточни комплекси"Александър Денисов.


"Работата по тази тема отбеляза един дълбок пробив, който ни позволи да преминем от проектна фаза към стадий на експериментални работи и натурни изпитания. През април тази година, по време на въздушно-огневата конференция на полигона Ашулук, са били проведени демонстративни стрелби с такава ракета", подчертал Денисов като допълнил, че вече има и график за по-нататъшните срокове и за реда на бъдещите изпитания. "Има резултати, но има и неизбежни проблеми, които се решават", заключил Денисов.


По-рано бе съобщено, че в Русия е приключила теоретичната фаза от научните и изследователски работи по създаване на перспективна хиперзвукова ракетна технология и вече започват практическите изпитания на най-различни такива изделия.


Хиперзвуков се нарича всеки летателен апарат, който развива ско­рост над 5 Мах(1 Мах е равен на 1100 км/​ч).

Facebook logo
Бъдете с нас и във