Параграф22 Daily

§22 Новини

За счупен крак на жена на пъпа на София, СГС осъди общината само 16 000 лева

Столичната община е осъдена да плати 16 000 лева на жена, която се е спънала и е счупила крака си в пропаднали плочки на тротоар в идеалния център на София. Пострадалата е поискала 50 000 лева за вредите, които е претърпяла, но съдия Десислава Зисова от Софийския градски съд (СГС) е преценила, че справедливото обезщетение би било 20 000 лева. Според съда обаче то също трябва да бъде редуцирано, защото в случая е установено и съпричиняване, тъй като жената не е гледала къде върви, става ясно от решението на съда, отбелязва Lex.

Инцидентът е станал през лятото на 2018 г. Пострадалата се разхождала в района на президентството и докато вървяла по тротоара на ъгъла на улиците „Леге” и „Съборна“, кракът ѝ попаднал в разбит участък, като се спънала в счупен бетон и стърчащи арматурни железа. Изпитала силна болка, като опитала да се лекува в домашни условия, но след 5 дни отишла на лекар и се оказало, че глезенът ѝ е счупен. На жената била поставена шина, изпитвала силни болки през първите 2-3 седмици, а пълното възстановяване отнело около два месеца. През това време 56-годишната жена трябвало да ползва отпуск по болест, близки трябвало да ѝ помагат с пазаруването, не можела да упражнява и хобито си на планинар.

Според съда е безспорно, че общината не е изпълнила задължението си да поддържа улиците безопасни за пешеходците и тя не е представила доказателства за обратното. „В тежест на ответника е вменено да докаже, че е изпълнил задължението си за поддръжка на тротоара в състояние за безопасното му използване от пешеходците, каквото доказване не е проведено. По делото ответникът не е ангажирал доказателства за състоянието на настилката на процесния тротоар, нито да е имало сигнализация за неравността“, се казва в решението на съда.

Според съдия Зисова обаче частично основателно се явява и възражението на общината за съпричиняване. За хронологията на инцидента е дал показания свидетел, според който неравността не е била видима. Съдът обаче приема, че при обичайно ниската скорост на придвижване по време на разходка, всяка неравност в пътната настилка може да бъде забелязана. „Ако това не може да стане отдалеч, то е напълно възможно при приближаване до неравността, същата да бъде възприета и избегната от разхождащия се пешеходец. Поради това следва да се приеме, че ищцата не е положила дължимата грижа към собственото си здраве да бъде внимателна към състоянието на пътя, по който преминава“, пише съдия Зисова, за да приеме, че е налице и съпричиняване от страна на пострадалата.

Решението на СГС не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във