Параграф22 Daily

§22 Новини

Забраниха на телеком да спестява информация за тарифирането на мобилен интернет

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на телеком да включва в договорите си заблуждаваща информация за дължимата сума при ползване на мобилен интернет.

В контракта с потребителите, компанията посочва тарифен план за таксуване на изразходваното количество мегабайти и метод на тарифиране на трафика на данни, според който таксуването е на всеки килобайт (КВ). Търговецът обаче е премълчал, че има определена минимална цена за всяка интернет сесия, равняваща се на цената за мегабайт (1МВ) трафик на данни.

Така на практика стойността на услугата е изчислявана по обявената цена за 1МВ, независимо от реално осъществения трафик на килобайти. Например, ако потребителят разходва 1МВ в рамките на 10 интернет сесии, той няма да дължи посочената в договора цена за 1МВ, а ще дължи тази стойност, умножена по 10. Потребителят ще заплати сума съгласно посочените в договора условия само в изключително рядката хипотеза да осъществи в рамките на 1МВ потребление една единствена интернет сесия.

Тъй като в договора не е уговаряна минимална цена за всяка интернет сесия, Комисията счита, че търговецът заблуждава потребителите за метода за тарифиране и им отнема възможността да контролират потреблението и разходите си при ползването на услугата.

За прилагането на подобни нелоялни търговски практики законът предвижда санкция до 15 хил. лв.

Facebook logo
Бъдете с нас и във