Параграф22 Daily

§22 Новини

Зачестяват атаките срещу земеделските кооперации с цел изземване на земята им

S 250 d1fe07c8 f2fb 472d 9ec7 0ca9ee42833f

“Влизат 20 човека (на събрание на кооперацията - б.р. ), които дори не са членове на кооперацията, по някакъв начин гласуват и изведнъж се оказва регистриран нов председател на кооперацията, при който за по-малко от една година, вече кооперацията я няма, не обработва земя и т.н. Един от случаите ви казвам. Иначе има хиляди“, това каза пред БНР Явор Гечев - председател на Националния съюз на земеделските кооперации и бивш заместник-министър на земеделието и уточни: “Особено в Северна България и голямата част от Южна България, по-добрите площи да кажем, особено за зърнени култури, вече няма свободни такива. Кооперациите стопанисват не малки площи, окрупнени, направени, обработвани и в един момент, когато няма на практика свободна земя, т.е., този процес е вече горе-долу регулиран, започнаха всякакви удари под пояса по отношение на председатели на кооперации, по на отношение на различни юридически похвати“.

“Това не е ново явление (натиск върху земеделските кооперации с цел изземване на земята им – б.р.), просто в последните няколко години беше поспряло и в момента има нова вълна. Иначе всъщност земеделските кооперации навремето са стопанисвали над 90% от обработваемата земя. Къде легално, къде не – факт е натискът през последните 20 г. за изземването по един или друг начин на земята“, посочи той и допълни: “В момента кооперациите стопанисват около 15% (5 млн. и половина декара). Всъщност това е колосално, много сериозна работа е, но дали трябва да е повече, да – много повече. Ще ви дам пример от Германия, където обработваемите площи, които обработват земеделски кооперации, са над 85-90%. Такава е структурата на всичките западни държави, на базата на кооперативизма, където фермерите на практика се обединяват в различни типове кооперации, които стопанисват земята, заедно търгуват и т.н “. “Първо, да оглеждат много внимателно какво подписват, като правни отношения. Второ, ако видят, че има неспецифични неща, които не са ставали до тук, включително всякакъв тип нотариални покани, ако щете, юридически екипи, които работят на терен. Просто максимално бързо да питат екипите на Националния съюз на земеделските кооперации“, посочи още Явор Гечев.

Като архаизъм ли се възприемат кооперациите в България. “В България има съществен проблем и той е, че политиката на практика се отдалечава от експертизата и го караме на спомена за ТКЗС-тата. Кооперациите не са измислени от социализма, напротив, кооперациите са структури на бъдещето, не структури от миналото. Особено по отношение на малките и средни производители, за да бъдат устойчиви, за да могат да оцелеят на пазара, те трябва да се кооперират на съвсем други принципи“, каза той и допълни: “Тук е нашата инициатива от две години насам по отношение на това, че трябва да има нов закон за земеделските кооперации, специализиран закон, който да вкара на практика този тип отношения в 21-ви. век.“

Facebook logo
Бъдете с нас и във