Параграф22 Daily

§22 Новини

Зачестяват кражбите на пратки с предпазни маски у нас

Зачестяват кражбите на пратки с предпазни маски за лице, поръчани онлайн от производители в страната или вносители, са съобщили читатели на "24 часа". Пратките се губят от куриерските фирми и не достигат до получателите. "Синът ми вече няколко пъти поръчва маски с висока защита от фирма, която произвежда защитни средства и облекла.

Тя приема поръчката, която трябва да се изпрати чрез куриерска фирма с наложен платеж. Минава време, но нищо не идва. Синът ми се обажда да пита какво става. Хората, приели поръчката, твърдят, че са си свършили работата. Дават номера на пратката, но от куриерската фирма казват, че е загубена. Така се оказва, че някъде по пътя маските са изчезнали", разказа вчера 70-годишен столичанин.Инженер с хронично респираторно заболяване обяснява, че от доста време ползва маска с най-висока защита, но за 3-4 месеца пране тя се разпада и е жизненоважно да си набави нова.

"За мен са опасни всички видове коронавируси, не само този, който в момента е смъртоносен и за него няма ваксина. Поръчах си на 2 пъти онлайн комплект маска с аспиратор, клас 3, с клапан и ластик плюс филтри, през които вирусът не може да премине. Маската е специална, филтрите ѝ се сменят и не се продават в аптеките. Произвежда се само от 2 световни фирми, струва около 100 лв. Намерих български фирми, които я внасят. Но и двата пъти ми съобщиха, че пратката е изгубена", оплака се хронично болният.

Има 2 версии за изчезването на пратките. Едната е, че се вземат от хора, които нямат защитни средства и не могат да си ги купят от аптеките, където масово ги "посрещат" съобщения: "Маски няма". Другата е, че се крадат с цел незаконна търговия.

Миналата седмица главният прокурор Иван Гешев разпореди проверки, които трябва да обхванат и спекулантите. Целта е да не се злоупотребява с цените на лекарствата и храните.

В последните дни цените на маските в търговската мрежа и онлайн варират в големи граници - най-елементарните струват между 2 - 5 лв., а най-скъпите около 100 лв.

За кражба законът предвижда сурови наказания - до 8 г. затвор, но в случаите с предпазните маски е трудно да се докаже кой ги е взел, има ли умисъл. Полицаи коментираха, че ако кражбите на предпазни средства се увеличат, трябва да има законови промени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във