Параграф22 Daily

§22 Новини

Зацикли изборът на български съдия за ЕСПЧ, няма и мераклии за Кьовеши

Изборът на български кандидат за съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) зацикли съвсем. От Министерство на правосъдието съобщиха, че на състоялото се на 3 април заседание на Комисията по провеждане на подбора на кандидатите за съдия в Европейския съд по правата на човека, на което имаше събеседване с кандидатите за съдия в ЕСПЧ, не се е стигнало до избор. На заседанието са се явили шестима кандидати, но нито един от тях не е одобрен, съобщиха от министерството.

Продължаваме да търсим трима кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), заяви служебният министър на правосъдието Крум Зарков. Той припомни, че България не излъчва съдията пряко, а трима кандидати, от които Парламентарната асамблея на Съвета на Европа ще избере следващия български представител в институцията. Според Зарков причината за провала са високите изисквания за кандидатите. "Изискванията са много високи. Благодаря на всички кандидати, които се явиха, но продължаваме да търсим подходящия. Трябва да се владее английски и френски език, и да има специфични познания в областта на правата на човека и международното право за правата на човека. Въобще не може да бъде подложена под съмнение компетентността и качествата на кандидатите, които се явиха на този конкурс. Това са качествени хора. Ние сме заложили действително възможно най-високите критерии", обясни правосъдният министър.

Постът на българския съдия в ЕСПЧ се освобождава на 12 април следващата година, когато изтича мандатът на съдия Йонко Грозев.

Зацикли и процедурата по избор на европейски делегирани прокурори. Във връзка с необходимостта от още български представители, които да бъдат назначени в Европейската прокуратура, правосъдният министър е уведомил Висшия съдебен съвет за нуждата да се задейства нова процедура за подбор на кандидати. Ако не го замитаме под килима, ще разрешим проблемът с липсата на достатъчен брой европрокурори, заяви Зарков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във