Параграф22 Daily

§22 Новини

Задава се нова професия - платен писач на доноси срещу корумпирани

Гражданите, които са подали сигнали за корупция, ще получават парични награди, ако тяхната информация доведе до осъдителни присъди. Това предвижда Стратегията за създаване на нов антикорупционен орган, който ще обединява основните звена за борба с корупцията в България. Това е една от идеите, лансирани от вицепремиера Меглена Кунева и министърът на правосъдието Христо Иванов. Предвиждат се да има и аналогични награди за разследващи журналисти, посочи още Кунева. Ако има явни сигнали, че има по-голям корупционен натиск или по-голям обществен интерес, ще насочваме усилията си там. Ако приоритетите не са избрани правилно, ще коригираме усилията си, заяви Кунева.

Явно милиционерщината в стил Берия, Ежов и т. н не напуска управляващите, които не намират друг начин да се справят с корупцията освен чрез развиване на доносничество срещу заплащане. Навярно те се надяват, че тази нова и неочаквана възможност за забогатяване - от доноснически хонорар, ще накара десетки хиляди озлобени и завистливи блългари да загризат моливи и химикалки за да изкарат някой лев от своите по-заможни близки, роднини, колеги, съседи или приятели.

Но не е само това. Човек се хваща за главата като научи, че "всичко свързано с отдаване на имот на непазарна цена се нуждае от проверка". Ще се разшири и обхватът на свързаните лица на хората от властта, като ще включи и този, с които обектът на проверка живее на семейни начала и неговите роднини.

Ще има по-широко обследване на необяснимо богатство. Сумата от 250 хил. лв. у нас е много висока. Във Великобритания границата е десет хиляди паунда. Ще се въведат единни правила за проверка по сигнали, включително и по анонимни сигнали.

Законопроектът за нов орган за борба с корупцията трябва да бъде приет от Министерския съвет до края на април, каза пред журналисти днес вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във