Параграф22 Daily

§22 Новини

Задължителни ваксини не могат да бъдат изисквани в работата

Възможно ли е имунизацията срещу коронавируса постепенно да стане задължително условие за редица сфери в живота и дори за постъпване или запазване на работата? Експертен коментар по тази тема и евентуално приложими варианти за действие в необичайната за целия свят обстановка направи в ефира на Радио Пловдив известният юрист и правозащитник Михаил Екимджиев. 

Всеки човек, загрижен за здравето си и имащ социално отговорно поведение, трябва да вземе всички предпазни мерки за себе си и околните, категоричен е той.  Затова, според него, трябва да се изготви изцяло нова нормативна уредба, налагаща известен „мек“ натиск за убеждаване на хората да се ваксинират. Има опасност обаче, при непремерени действия, да се стигна до известна дискриминация. - предупреждава  правозащитникът. В новите реалности няма единен протокол за действие, на ниво цяла Европа и държавите поотделно, защото ситуацията в момента е съвършено нова и без аналог, смята юристът. ЕС не би могъл да наложи ваксинационни паспорти, но може да издаде препоръки с определени данни за такъв документ. Държавите членки обаче са тези, които ще решат дали да въвеждат такива паспорти. Умната политика е тези мерки да се прилагат гъвкаво, временно и в определени, силно засегнати области. Там, където се налага, да го има, но когато опасността отпадне, да се оттеглят и тези изисквания - коментира адвокат Екимджиев. Той обаче е категоричен: "Не бива да отнемаме на хората нито правото на труд, нито на свободно придвижване! Казусът безспорно е сложен". 

Решенията в ЕС се вземат бавно, но прилагането му в крайна сметка дава позитивни ефекти. Затова добрата българска политика би била и ние да спазваме такива европейски регламенти, когато те се въведат. Понеже ваксините не са задължителни, и работодателите не би трябвало да изискват задължителна имунизация на своите служители.  Все пак, фирмите биха могли да въведат  свои политики, даващи известни "периферни" предимства на ваксинираните, като това вече е грижа за добрата професионална мотивация.  Също може да се ползват и някои битови мерки за стимулиране на работници и служители към доброволна имунизация - препоръчва Михаил Екимджиев. 

Иска се гъвкавост и „мека“ политика.  Не може за кратко време да се създаде перфектен универсален протокол, който да обхваща всички случаи.  Ще има казуистика и всеки отделен случай в момента трябва да се разглежда  конкретно. За щастие, не живеем в тоталитарна държава, където с една безцеремонна заповед да се въведат безпрекословни  регулации - коментира адвокат Екимджиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във