Параграф22 Daily

§22 Новини

Задължително трябва да се направи задълбочена проверка на твърденията на Бойко Атанасов

Задължително трябва да се направи задълбочена проверка на твърденията на Бойко Атанасов. Това каза председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов пред журналисти по повод проверката на Етичната комисия към ВСС на твърденията на следователя Бойко Атанасов в различни медии.

„Задължително трябва да се направи проверка. Разбрах, че Етичната комисия се е сезирала и ще я извърши. Тя трябва да бъде задълбочена и по-добра от предната проверка“, заяви Панов. Той допълни, че лично ще присъства на изслушването на Атанасов, който трябва да даде показания пред Етичната Комисия на 7 март.“Самата проверка ще покаже какво се е случило. Нормално е, когато нещо е казано преди известно време, то да се потвърди. Дали той ще го направи и пред ВСС предстои да разберем. На така или иначе задълбочена проверка няма как да не се извърши, защото изнесеното сочи обезпокояващи обстоятелства, които трябва да се проверят“, коментира председателят на ВКС.

„След като на 7 март Атанасов ще има възможност да даде своите обяснения, въз основа на това какво ще бъде изложено, проверката може да се разшири, а дори е необходимо да се направи според мен, но да не предсказваме какво ще се случи“, добави той. „Така или иначе говори магистрат, казва важни неща, които естествено трябва да бъдат проверени за достоверност. Той трябва да има възможност тук, пред Етичната комисия към ВСС, в една спокойна обстановка да даде своите обяснения, какви факти и обстоятелства ще посочи допълнително не мога да кажа. Той трябва да има свободата да изрази това, което е казал и да се разбере тези материали, които са намерени в кофи за боклук какви са, как са били съхраняване и защо са изхвърлени. Изобщо обезпокояващи обстоятелства, по които, ако не се предприеме конкретна проверка, ще остане определен привкус за българската съдебна система“, посочи Панов.

На въпрос с какво този случай ще е различен от скандалите с СМС-ите и „Яневагейт“, той отговори: „Всеки един случай е основание следващият път да не се допускат същите грешки и пропуски. Това може да бъде направено и вярвам, че ще бъде.“

Комисия „Професионална етика и превенция на корупцията” (КПЕПК) на ВСС ще извърши проверка във връзка с твърденията на Бойко Атанасов, следовател в Столичния следствен отдел при Софийска градска прокуратура, направени в интервюта за различни електронни медии през последните дни и получените последващи писма от главния прокурор на Република България, в които се настоява Висшият съдебен съвет съобразно своята компетентност да извърши пълна проверка на твърденията на следователя.

Ще бъдат изпратени запитвания до главния прокурор Сотир Цацаров и градския прокурор Христо Динев за изразяване на становище във връзка с твърденията на Атанасов за нарушаване принципа на случайното разпределение на делата и преписките, както и за нарушаване разпоредби на НПК.

Следовател Атанасов ще бъде поканен за изслушване от Комисия „Професионална етика и превенция на корупцията” на 7 март 2016г., от 10.00 часа. След изслушването Комисията ще вземе решение дали проверката ще продължи или може да бъде взето крайно решение.

По повод на инициираната от КПЕПК проверка по списъците с влогове на магистрати в КТБ, председателят на Комисията Ясен Тодоров съобщи, че вече е изискана информация от синдиците на КТБ и от Националната агенция по приходите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във