Параграф22 Daily

§22 Новини

Задържаха четирима за търговия с кръв от малоимотни хора и длъжници

Четирима са привлечени към наказателна отговорност за участие в престъпна група за търговия с кръв от малоимотни хора и длъжници, съобщават от пресцентъра на МВР. Обвинените са задържани на 9 ноември т.г. при специализирана операция на служители от сектор „БОП“-Русе, Разград под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура.

В хода на разследването е установено, че групата е действала от началото на март 2020 г. Според престъпната схема, всеки от участниците е издирвал и съставял списък с малоимотни хора или длъжници, на които била предлагана възможност  лесно да спечелят средства чрез редовно кръводаряване през 3-4 месеца. Донорите получавали по 100 лева за всяка банка кръв, а за участниците в престъпната група оставали по още 100 лв., след като пласирали кръвта за по 200 лв.

Организацията била такава, че донорите „на повикване“, били длъжни при нужда да се явят незабавно за „даряване“ на кръв. Клиентите били причаквани пред болници или местния център за кръвопреливане. Сделките се извършвали извън медицинските заведения, без знанието на работещите в тях.

С прокурорски постановления на трима от обвинените е наложено задържане за срок до 72 часа. Днес в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за всеки от тях. На четвъртия обвиняем наблюдаващият прокурор е определил парична гаранция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във