Параграф22 Daily

§22 Новини

Задържаха германски гражданин за контрабанда на опиум за 1.62 млн. лева

Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем и поиска вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 33-годишния германски гражданин А.Л. за това, че на 22.06.2021 г. през ГКПП „Капитан Андреево”, общ. Свиленград, обл. Хасково, в съучастие като извършител с неустановени по делото лица /подбудител и помагачи / с лек автомобил, марка „Ауди“, без надлежно разрешително, е пренесъл през границата на страната от Република Турция в Република България високорисково наркотично вещество – опиум, с общо нето тегло 27 килограма, на обща стойност 1 620 000 лева, като предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък – престъпление по чл. 242 ал.4 предл. 1-во, вр. ал.2 предл. 1-во, вр.чл. 20 ал.2 от НК.

По делото е установено, че обвиняемият А.Л. с управлявания от него лек автомобил пристигнал на ГКПП – Капитан Андреево на 22.06.2021 г. Той пътувал от Турция през България за Федерална Република Германия. При извършена щателна митническа проверка е установено, че А.Л. пренасял високорисково наркотично вещество – опиум. Наркотикът бил разпределен в 17 пакета, облепени с тиксо и укрити във фабрична кухина между кората на тавана и тавана на лекия автомобил.

Образувано е досъдебно производство под ръководството на Окръжна прокуратура-Хасково, по което разследването се извършва от разследващ митнически инспектор при отдел Митническо разследване и разузнаване „Южна морска“.

На 24 юни 2021 г. обвиняемият германски гражданин е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. На следващия ден Окръжна прокуратура-Хасково е внесла в Окръжен съд-Хасково искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия А.Л.

Окръжен съд-Хасково е уважил искането на прокуратурата и е взел мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо А.Л.

Facebook logo
Бъдете с нас и във