Параграф22 Daily

§22 Новини

Задържаха младеж, превозвал 67 афганистанци

Млад мъж, превозвал група чужди граждани, преминали без разрешение през границата на Република България, е задържан край Шумен. По случая е образувано досъдебно производства по НК. Младежът е привлечен към наказателна отговорност за това, че с цел да набави за себе си имотна облага противозаконно подпомага чужденци да преминат в страната в нарушение на закона.

Районна прокуратура–Шумен ръководи също 67 бързи производства по НК във връзка с няколко групи чужди граждани, задържани в периода 5–6 април 2022 г. в района на Шумен и Преслав. 35 от тях са на възраст между 18 г. и 30 г., а останалите са непълнолетни. Най-малките са на 14 години. Всички са от мъжки пол. Според информацията, предоставена от задържаните мъже, групите идват от Афганистан и са преминали нелегално границата на България на неустановено към момента място. Чужденците нямат документи за самоличност.

Работата по образуваното досъдебно производство и по бързите производства продължава под ръководството и надзора на прокурор от Районна прокуратура - Шумен. На афганистанците са повдигнати обвинения, като всички те са задържани за срок до 72 часа.

По-голямата част от бързите производства са приключени и внесени в съда. Очаква се районните съдилища в Шумен и в Преслав да се произнесат по делата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във