Параграф22 Daily

§22 Новини

Задържаха над 1500 л етилов алкохол без платен акциз в Никопол, Дулово и Горна Оряховица

През изминалата седмица митническите служители от ТД Митница Русе извършиха редица проверки на обекти във връзка с противодействието на производството, съхранението и търговията на етилов алкохол в нарушение на ЗАДС. В частни домове и търговски обекти в района на Никопол, Дулово и Горна Оряховица бяха установени общо 1517 л течност с вид и мирис на етилов алкохол без заплатен акциз.

Митнически служители извършили проверка на частен дом в района на Дулово. В стопанска постройка, прилежаща към имота, са открити 3 PVC бидона с различни вместимости, съдържащи около 260 л течност с мирис на етилов алкохол. Допълнително, в кухнята и избеното помещение на къщата са открити още 37 PVC туби с вместимости от 10 и 11 л, пълни с идентична по вид течност. Общото количеството на съхраняваната в имота ракия е 638 л.

В момента на проверката собственикът не е предоставил документи, удостоверяващи плащането, начисляването или обезпечаването на акциза. По случая е образувано досъдебно производство по опис на ТД Митница Русе.

При проверка на смесен магазин в същото населено място в района на община Дулово, в дървената постройка до склада на търговския обект и в неработещата витрина са открити 5 PVC туби и 9 шишета, пълни с течност с мирис на етилов алкохол. Общото количество на откритата течност е 53.7 л. Проверяваното лице не е предоставило документи за платен или обезпечен акциз.

На 18 февруари тази година била предприета проверка на частен имот в района на община Никопол. В помещение в двора на имота митническите служители установяват монтиран казан за изваряване на домашен алкохол, за който лицето не притежава валидно удостоверение за регистрация на специализиран малък обект за дестилиране. В последвалата проверка, на мазето на къщата, митническите служители откриват съдове с различна вместимост, в които е съхранявана общо 507 л безцветна течност с вид и мирис на етилов алкохол. Проверяваното лице не е предоставило документи за платен акциз, количествата течност за иззети и са на съхранение в ТД Митница Русе.

На 17 същия месец, при провеждане на съвместна операция със служители на МВР, е извършена проверка на къща в района на община Горна Оряховица. В хода на проверката е констатирано държане на 318 л течност с вид и мирис на етилов алкохол, съдържаща се в 51 броя стъклени и PVC съдове. Проверяваното лице не е предоставило документи за заплатен акциз, а ракията е иззета.

Facebook logo
Бъдете с нас и във