Параграф22 Daily

§22 Новини

Задържаха петима за незаконна сделка с движими културни ценности, вероятно фалшиви

Вчера, след получена оперативна информация за предстояща сделка в София с движими културни ценности, около 14.00 часа, на столичния булевард "Александър Стамболийски", в района на кръстовището с бул. "Христо Ботев", са задържани 4 лица в спрял лек автомобил "Мерцедес" в момент на сделка с предмети, имащи белези на културни ценности (6 броя антични монети - 2 от тях от жълт метал и 4 от сребрист метал).

Впоследствие е задържано още едно лице в Стара Загора, имащо пряко отношение към престъпната дейност на лицата. Извършени са действия по разследването в условия на неотложност: обиски, претърсвания на 7 жилища и два автомобила - собственост на задържаните лица.

В село Цар Калояново, община Пловдив, в помещение, стопанисвано от единия от лицата, е намерена работилница с два броя матрици за изготвяне на фалшиви антични монети. В жилището на второто лице, в Харманли, са намерени 7 матрици за изготвяне на фалшиви антични монети и 4 предмета, имащи белези на културни ценности. В жилището на третото лице в Симеоновград са намерени 13 бр. боеприпаси, 5 бр. предмети с белези на културни ценности, 3 металотърсача и 6 пити за тях.

Лицата са задържани за срок до 24 часа. Предстои назначаване на експертиза на инкриминираните вещи. Работата по случая продължава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във