Параграф22 Daily

§22 Новини

Задържаха под стража баща, отглеждал марихуана в съучастие със сина си

Петър Я. влиза в ареста с мярка за неотклонение „Задържане под стража“ след като състав на Апелативния съд във Варна уважи протеста на Окръжната прокуратура срещу определение на Варненския окръжен съд. С него обвиняемият за държане с цел разпространение на марихуана в особено големи количества /по член 354а, ал. 2 от НК/, извършено в съучастие със сина му Иван, бе оставен под домашен арест в същия имот в село Бенковски, в който бе разкрита модерната наркооранжерия. Още в съдебната зала 59-годишният Петър бе задържан и отведен в следствения арест. Там е и синът му Иван.

До разкриване на престъпната дейност на баща и син се стигна по време на операцията на ОД на МВР във варненското село Бенковски на 12 май тази година. Под прикритие, че отглеждат домати, двамата засели марихуана. При претърсване в имота са били намерени и иззети над 400 растения с различна височина, близо 108 кг суха тревиста маса, модерно оборудване с рефлектори, климатик, препарати за растителна защита, тор, гриндер за стриване на суха тревиста маса, вентилатори, лампи, радиатори от отоплителна система, саксии,  българска и чуждестранна валута, семена и влагоабсорбатор.

Апелативният съд намери протестът на прокуратурата срещу мярката за неотклонение „Домашен арест“ на Петър Я. за основателен и отмени определението на Варненския окръжен съд. Според въззивната съдебна инстанция само най-тежката мярка за процесуална принуда може да предотврати друго престъпление.

Престъплението, за което Петър и синът му са привлечени към наказателна отговорност е особено тежко и опасно, а намерените количества марихуана - в особено големи размери, произведени в продължителен период от време, смята съдът.

Определението на Апелативния съд във Варна, с което на обвиняемия Петър Я. е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“, е окончателно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във