Параграф22 Daily

§22 Новини

Задържаха стотици сирийци на границата

164 сирийци са задържани при опит да преминат нелегално турско-българската граница за периода от 27 септември до 30 септември 2013 г., съобщиха от пресцентъра на МВР. По информация на Националния оперативен щаб за овладяване на кризисната ситуация, възникнала вследствие на увеличен миграционен натиск за периода от 06.00 часа на 27 септември 2013 г. до 06.00 часа на 30 септември 2013 г. на българо-турската граница служители на ГД Гранична полицияса установили общо 294 преминали нелегално турско-българската граница лица, от тях 164 са сирийски граждани. Общо капацитетът за настаняване в териториалните поделения на Държавната агенция по бежанците и в специализираните домове на МВР е 2850 лица. Той е надхвърлен със 165 места.


Основен проблем в работата РДГП - Елхово е невъзможността за своевременно настаняване на лица с изтекли заповеди за задържане в транзитните центрове на Държавна агенция по бежанците и специализираните домове на дирекция Миграция -МВР. Не са регистрирани инциденти и произшествия, застрашаващи нормалното функциониране на специалните домове към дирекцията.


Командировани са служители за усилване охраната на държавната граница, за охраната и съпровождането на задържаните лица, за обработка на документите и полицейска регистрация.


Продължава оглеждането и търсенето на подходящ сграден фонд за първоначално приемане и настаняване. Предстои откриване на ремонтираното помещение за настаняване на задържани лица в РДГП Елхово с капацитет 200 места


Екипи от медицински специалисти извършват медицинското обслужване в пунктовете за първичен прием на бежанци. Към момента няма риск от усложняване на епидемиологичната обстановка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във