Параграф22 Daily

§22 Новини

Задържаха турски гражданин за подкуп от 1500 евро

Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем А.К., на  43 г., турски граждани, за това, че на 21.03.2021 г., на ГКПП - Капитан Андреево, общ Свиленград, държал 131 археологически обекти - 94 златни римски, византийски, персийски, малоазийски монети от 5 век до 11 век и 37 монети - сребърни средновековни  дирхами, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред и не са придружени с документ за произход и за способа на придобиването, всички на обща стойност 40 000 лева - престъпление по чл.278 ал.6 от Наказателния кодекс.

Той е обвинен и за това, че на 21.03.2021 г. на ГКПП-Капитан Андреево, общ. Свиленград, e дал дар - парична сума в размер на 1500 евро  на  длъжностно лице – старши митнически  инспектор, за да не извърши действия по служба – да не състави акт за установяване на административно  нарушение и да не задържи предмета на нарушението и превозното средство, послужило за пренасянето му в страната – престъпление по чл.304 ал.1 от Наказателния кодекс.

Установено е, че обвиняемият А.К. закупил археологическите ценности от Република Турция, като за тях платил 10 000 долара. Монетите били изработени предимно от злато и сребро. Обвиняемият имал намерение да ги продаде на двойна цена в държава в Западна Европа. При преминаването през ГКПП-Капитан Андреево турският гражданин не декларирал монетите. Те били открити при проверка от митнически служител и за да не му ги конфискуват, обвиняемият дал подкуп от 1500 евро. Митническият служител не взел парите и веднага уведомил дежурен разследващ полицай. Археологическите ценности са били иззети по съответния законов ред и приложени като веществени доказателства по делото. 

Обвиняемият А.К. е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Окръжна прокуратура-Хасково да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във