Параграф22 Daily

§22 Новини

Задържаната шефка на ТЕЛК-Ловеч излиза под гаранция

Ловешкият окръжен съд промени мярката за неотклонение на Донка Минкова, бивш председател на ТЕЛК - Ловеч, обвиняема за взимане на подкуп. В момента тя е под "домашен арест", но заради заболяване e поискала по-лека мярка, за да може да се лекува.

Съдът е наредил да се направи съдебно-медицинска експертиза, която да установи дали лечението на обвиняемата може да се извършва в домашни условия. От представената експертиза стана ясно, че Донка Минкова е с две заболявания, които изискват двигателен режим с активна физическа дейност и терапия. Физическите упражнения биха могли да се правят в дома й, но за изследванията и физиотерапевтичните процедури е необходимо обвиняемата да излиза от дома си, посочва назначеното от съда вещо лице.

Въз основа на тези заключения съдът реши да промени мярката й от "домашен арест" в парична гаранция в размер на 3000 лв. Мярката може да бъде обжалвана пред Великотърновския апелативен съд.

В края на януари председателят на ТЕЛК- Ловеч Донка Минкова беше задържана и обвинена във взимане на подкуп. При претърсване на жилището й бяха открити голяма сума пари, както и три папки с медицински документи, необходими за издаване на ТЕЛК решения, в които е имало по 500 лева. След това стана ясно, че в ТЕЛК-Ловеч взимали до 1 000 лева подкуп за издаването на решения за инвалидност. На 9 февруари Апелативният съд във Велико Търново остави в ареста обвиняемата въпреки настояването на адвоката й за домашен арест заради тежките заболявания, които тя има.

През април Окръжният съд в Ловеч реши да пусне под домашен арест бившия вече шеф на ТЕЛК-Ловеч.

Facebook logo
Бъдете с нас и във